Yardımlar ulaşıyor ama yetersiz

MARDEF toplantısı
MARDEF Toplantısı
  • Mereş merkezli gerçekleşen depremlerin üzerinden bir ay geçti. Depremzedeler için Avrupa genelinde kampanya yürüten STKlar Almanya’nın Kelkheim kentinde toplanıp durum değerlendirmesi yaptı. Yıkımın büyüklüğü karşısında, ‘çalışmaya ve yaraları sarmaya devam’ kararına ulaşıldı.
  • Bir ay içerisinde MARDEF 113,  PAZEM’de 31 konteyner ile yüzlerce çadırı afet bölgesinde mağdurlara ulaştırmayı başardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen yüzlerce tır yardım Türkiye ve Kurdistan’da hazırlanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.  

DENİZ BABİR / KELKHEİM

Maraş Deprem Koordinasyonu “Örgütlü olmak birlik, beraberlik ve dayanışma zorunluluğundan doğar” şiarıyla 36 kurum ve köy derneği ile bir araya geldi. Koordinasyon, “Gücümüzü birleştirerek, bir çatı altında hareket edelim” çağrısında bulundu.

Almanya’nın Kelkheim kentinde bulunan Kulyanlı Birlik ve Dayanışma Derneği’nde bir araya gelen Pazarcık, Elbistan ve çevre köyleri depremde yaşanan kayıplar ve yıkımın sonuçlarını konuştu. Toplantıya HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, MARDEF Eşbaşkanları Fidan Kabayel, Serhat Med, Kürt siyasetçi Mehmet Demir, Uluslararası Kürecik Meclisi (UKM), Akçadağ, Elbistanlılar Vakfı ve HDP Avrupa Temsilciliği katıldı. Yaşanan depremin sonuçlarının ağır olduğu ve en az 2 yıl yardımlaşma, dayanışma ve örgütlenmeye ihtiyaç olduğu vurgulandı. 

Somut projeler planlanmalı

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ilk günden beri enkaz altında kalan Antep ve Mereş’te yardımların doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için seferberlik ilan ettiklerini belirterek, “Devlet yardımları bir merkezde toplayarak insanları ölüme terk etti. Ayrımcılık ve ötekileştirme üzerine dayalı bir süreç izledi. Bölge talan ediliyor ve insanlar göçertmeye zorlanılıyor. Başlarını sokacak bir yuvaları yok. Burada somut projeler üzerinden gitmemiz gerekiyor” diyerek kapsayıcı çözüm girişimlerine vurgu yaptı.

Esas yıkım iktidar zihniyeti

Toğrul yardımların olduğunu ama yetmediğini söyleyerek, “Yaralarımızı öyle bir iki ayda saramayız. Bu yılları bulan bir ihtiyaç. Yardımları kendi köyümüz ile sınırlı tutmamalıyız. Bölgemiz adeta boşaltılıyor ve insanlar perişan. Fransız dostların gönderdiği bir TIR çadıra Mersin limanında el konuldu. Buna benzer çok sayıda acil ihtiyaca el konuldu. Deprem yerin altındaydı ama esas yıkımı yaratan iktidarda olan zihniyettir” diye belirtti.

127 TIR yardım ulaştı

MARDEF, Maraş Deprem Kriz Koordinasyonunu raporunda Avrupa ve İstanbul katılımıyla oluşturulan kriz koordinasyonu ile halktan gelen yardımları bölgeye ulaştırdıkları belirtilerek, “Pazarcık, Narlı, Maraş, Elbistan, Nurhak, Kürecik merkezinde bir, gelen yardımların en uygun şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için de 2 yerel kriz masası daha oluşturduk. Şu ana kadar 114 TIR yardım ulaştırabildik. Ayrıca Hatay’a 5 TIR su ve 2 TIR yiyecek, İslahiye’ye 2 TIR yiyecek ve Adıyaman’a 4 TIR yiyecek ulaştırabildik” bilgisini verdi. 

Hedef 500 konteyner

Raporda depremin ikinci gününden itibaren deprem bölgesinde hava sıcaklığının -25 dereceye düştüğü barınmanın ciddi bir sorun oluğu dile geldi. Barınma sorununun çözüm olarak 500 konteyner göndermeyi hedeflediklerinin altını çizen MARDEF raporunda, “Şu ana kadar, MARDEF, PAZEM, Zinkon, Maxon Derneği ve köylülerin girişimleri ile Zinkon, Bozlar, Çokyaşar, Narlı, Çiğli, Tevekkeli, Bayramgazi, Aşağı Pulyanlar, Ocokon, Musolar, Ördekdede, Osmandede, Salmanpek, Elbistan, Köseyahya, Pazarcık Merkez ve Maxson’a 113 konteyner ve 450 çadır gönderdik” bilgilerine yer verildi. 

Raporda, Almanya Merkezli Medico Internatioanal ile Fransa-İngiltere Merkezli SOS Attitude kurumları ile ortaklaşma sağlandığı belirtilerek, yapılan yardımların MARDEF üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştığı bilgisi verildi.

Güçlüyüz yaralarımızı saracağız

Akçadağ Elbistanlılar Vakfı’nın (AK-EL) Yönetim Kurulu Üyesi İmam Şahin, Kürecik ve Elbistan’daki köylerindeki durumu şöyle açıkladı; “Elbistan köylerinde hane sayısı 1545. Yıkılan ev 320, hasarlı bina 671, 89 ahır yıkıldı ve 20 kişi yaşamını yitirdi. Köylerde 3616 kişi yaşıyor. Akçadağ ve Kürecik’te ise, hane sayısı 6062, yıkılan ev 1029, hasarlı ev 2124, yıkılan ahır 215 ve 17 kişi yaşamını yitirdi.” Şahin, “Büyük yıkıma rağmen yaralarımızı saracağız. Çünkü örgütlüyüz ve diasporamız çok güçlü” diye konuştu.

31 konteyner gönderildi

Paris Elbistan Pazarcık Kültür Merkezi (PAZEM) Eşbaşkanı Fidan Buyrukcan ise, Paris’te 13 kurumla bir araya geldiklerini belirterek, “Her kurum kendi çabasıyla bir şeyler yaptı. Kurum olarak AK-EL’e 8 bin, Didim Cemevi’nin aşevine 5 bin Euro gönderdik. 31 aileye konteyner aldık. Narlı’daki Silopi aşevine yiyecek yardımı yaptık” diye belirtti.

Yaşam alanlarını kuracağız

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, “Deprem bölgesine gitmeyen iktidar ilk gece Rojava’ya bomba yağdırdı. Deprem bölgelerinde su yok. Bize ikinci Kerbela’yı yaşattılar. Konteyner ve çadır ihtiyacını tamamlayarak yaşam alanlarını kendimiz kuracağız” dedi. 

Yeniden inşa edeceğiz

HDP Avrupa temsilcisi Derviş Çimen’de kimsenin Kürt halkı kadar sürgün yaşamak zorunda kalmadığını vurgulayarak, “Avrupa’da da beyaz bir asimilasyona tabi tutulduk. Bu yüzden yetersiz bir örgütlülük ve dağınıklık yaşıyoruz. Bizi yurtsuzlaştırdılar. Bizi buraya getiren politikaları iyi çözümlememiz gerekiyor. Buna karşı örgütleneceğiz, topraklarımıza dönerek, evimizi yurdumuzu inşa edeceğiz. Ülkemizle bağımızı kuracağız” diyerek örgütlülüğün önemine vurgu yaptı.

Daha güçlü çalışmalıyız

MARDEF Eşbaşkanlarından Fidan Kabayel, deprem bölgesinde edindiği gözlemlerini paylaşırken, Serhat Med’de MARDEF’in yöre derneklerin çatısı olduğunu hatırlatarak, “Depremin yaralarını sarmak için birlikte daha güçlü bir çalışalım” çağrısında bulundu. Koordinasyonda yer alan Mehmet Demir’de yeniden inşaa için daha çok çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı. Kulyanlı Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Cuma Tutak ise yöre derneklerine MARDEF çatısı altında birleşmesi çağrısında bulundu.

Dayanışmaya devam

Toplantıda tüm katılımcı ve dernek temsilcileri elindeki bilgileri ve yaptıkları çalışmaları aktararak, önerilerini dile getirdiler. Toplantıda yapılan öneriler şöyle: 

* Yardımlar koordinasyon çatısında örgütlenerek depremzedelere ulaştırılması

* Dernekler MARDEF çatısı altında toplanmalı

* MARDEF’in Mayıs’da yapmayı planladığı festivalin depremzedelerle dayanışma etkinliğine dönüştürülmesi

* Depremzedelerin Avrupa’daki akrabalarının teşvik edilerek ihtiyaç sahiplerine konteyner ulaştırılması

* Temel ihtiyaçların koordinasyonun belirlediği periyotlarda gönderilmesi.

Pazarcığın yüzde doksanı yıkıldı

Maraş Deprem Kriz Koordinasyonun verilerine göre şu ana kadar hasar tespiti yapılan yerler şöyle: “Pazarcık’ta nüfus ilçe merkezi ile eski bir kasaba olan Narlı’da yoğunlaşmıştı. Bu iki alan büyük oranda yıkıldı veya ağır hasar gördü. Pazarcık ilçe merkezinde bin haneli Çamlıtepe mahallesinin %99’u yıkıldı. 3 bin haneli Ahmet Bozdağ Mahallesi’nin %90’ı ağır hasarlı. Cengiz Topel mahallesinde 500 hanenin tümü hasarlı ve Fatih mahallesi %80’i yıkılacak. Narlı’da Cumhuriyet ve Bahçelievler mahallelerinde toplam 800 hasarlı.

Kılıçlı köylerinin tümü yıkıldı

Kılıçlı aşiretinin Ördekdede, Osmandede, Kadıncık, Hanobası ve Eğlen gibi köyleri neredeyse tümüyle yıkıldı.  Ördekdede 180 hane ve 176’sı yıkıldı. Osmandede köyünde 75 evden 68’i yıkıldı. Eğlen 45 hane ve hepsi yıkıldı. Diğer köyler de aynı düzeyde yıkıldı. Kılıçlı köyleri tarımla geçimini sağlayan köyler. Köylüler depremde tarımsal aletlerini de kaybetti.

Tahmini zarar 2,5 milyon dolar

Pazarcık’ın Nacar, Çiğli, Zinkon, Öksüzlü, Di Biye ve Di Muse köyleri de büyük oranda yıkıldı. Çiğli köyünde 215 ev yıkıldı. Zinkon köyünde 120 evden sadece iki ev ayakta kaldı. Di Muse köyü 160 haneden 90’ı yıkıldı. 50 ev ağır hasarlı, 15 ev de az hasarlı. Öksüzlü köyü 120 hane ve %80’i yıkıldı. Pazarcık, Narlı ve köylerde yıkılan veya ağır hasarlı olan ev sayısı tespit edebildiğimiz kadarıyla 10 bin. Evler, tarımsal aletler ve alt yapı ile birlikte toplam zararın 2 milyar 630 milyon Dolar olduğu tahmin ediliyor. 

Kriz Masasında Temsilini Bulan Dernek ve Köyler :

1. MARDEF

2. Paris Elbistan-Pazarcık Halkevi

3. Ak-El Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı(İstanbul)

4. SEV-DER (İstanbul)

5. GÜÇ-DER (İstanbul)

6. KÖŞK-DER (İstanbul)

7. Kürecikliler Derneği (İstanbul)

8. Körücek-Der (İstanbul)

9. Narlı Cemevi

10. Esmapur Köyü

11. Musolar Köyü

12. Milyanlar Köyü

13. Zinkon Köyü Derneği

14. Bozlar Köyü Derneği

15. Tilkiler Köyü Derneği

16. Çağsiad Derneği

17. Altunyaprak Derneği

18. Hasankoca Köyü

19. Kurtdere Köyü Derneği

20. Kaşanlar Güney Almanya Derneği

21. Kaşanlar Hamburg Derneği

22. Kulyanlar Derneği

23. Gözpınar Derneği

24. Çokyaşar Köyü

25. Maxon Köyü Derneği

26. Davutlar Köyü

27. Zedkan Köyü

28. Cennetpınar Köyü

29. Çöçelli Köyü

30. Çiğli Köyü

31. Ördekdede Köyü

32. Dehliz Köyü

33. Kirni Köyü Derneği

34. Çınarlı (Terolar) Köyü Derneği

35. Çokyaşar Köyü Derneği

36. Memişka Köyü

37. Pulyanlar Köyü

Von Bozlar